Het laten laseren van je ogen wordt steeds populairder. Of u nu last heeft van astigmatisme, verziend of juist bijziend bent, het laten laseren van u ogen kan een hoop ongemak bij u wegnemen. Nooit meer een bril of lenzen! Vooral voor het beoefenen van een sport kan het een groot voordeel opleveren wanneer u niet afhankelijk bent van een bril of contactlenzen. Ook contactlensintolerantie kan een reden zijn om een ooglaserbehandeling te ondergaan. In dit geval gaat het om overgevoeligheid van je ogen voor contactlenzen. Een ooglaserbehandeling kan deze overgevoeligheid voor je contactlenzen voorgoed wegnemen.

Toch is het laten laseren van je ogen een ingrijpende behandeling. Als uw ogen eenmaal gelaserd zijn kunt u dit niet meer terug draaien, en daarom is het van groot belang om u eerst goed te laten inlichten over ooglaserbehandelingen en oogcorrecties. Middels deze website bieden wij u alle informatie die u nodig heeft voor het maken van een evenwichtige keuze.

Wat is een ooglaserbehandeling?

Ooglaseren is meer dan laseren alleen. Een ooglaserbehandeling behoort tot de modernste methoden van de refractiechirurgie (=verzamelterm voor de behandelingen ter correctie van uw oog/ogen.) Bij het laseren van uw ogen ondergaat uw oog en ooglens als het ware een evolutie, zodat u in het vervolg weer scherp kunt zien.

Waarom een ooglaserbehandeling?

Deze vraag is grotendeels al hierboven beantwoord. Het antwoord hierop is puur gemak. Het kan soms echter ook noodzakelijk zijn voor je sport of specifiek werk, waarbij een bril of contactlenzen niet wenselijk zijn. Daarnaast kunnen contactlenzen bij sommige mensen de nodige irritatie in de ogen veroorzaken, genaamd: contactlensintolerantie. Ook dit is een veelvoorkomende beweegreden voor het laten laseren van je ogen.

Wat kost een ooglaserbehandeling?

Over het algemeen kan gesteld worden dat een leesbril goedkoper is dan het laten laseren van uw ogen. Toch hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. Sommige mensen laten ogen laseren in Turkije, omdat daar de ooglaser techniek het meest gevorderd is. Zo’n ooglaserbehandeling in Turkije kost je ongeveer €500,- maar vergeet niet dat daar de reiskosten nog bij komen. Misschien goed te combineren met een welverdiende vakantie.Voor meer informatie over de kosten van een ooglaserbehandeling klikt u hier.

Voor wie is een ooglaserbehandeling?

Voor het laten laseren van je ogen dien u tenminste 18 jaar te zijn. Over het algemeen geldt dat iedereen tussen de 18 en 60 jaar, die een bril of contactlenzen draagt, kan worden behandeld. Hierbij moet de brilsterkte (afwijking van de ogen) voor ten minste 1 jaar stabiel zijn geweest. De afwijking van de ogen moet hierbij liggen tussen de +4 en -10. Verder is het van belang dat uw ogen gezond zijn, zodat de kans op complicaties minimaal is.

Is een ooglaserbehandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling gebeurt onder een plaatselijke verdoving door middel van druppels. Dit maakt de ingreep zelf niet pijnlijk. Het is wel zo dat u tot enkele dagen na de behandeling last kan hebben van een lichte irritatie van uw ogen. Uiteraard krijgt u na de behandeling medicatie om uw ogen te kalmeren.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Bij de meeste behandelingen wordt u aangeraden om na de behandelingen, de eerste 2 weken een zonnebril te dragen. Dit tegen bescherming van stof en dergelijke. Bij een Lasek / PRK behandeling kan het zelfs zijn dat u tot 2 maanden een zonnebril moet dragen die UV stralen tegen houdt ter bescherming van uw ogen.

Wat zijn de risico’s en gevolgen van een ooglaserbehandeling?

Ookal zijn de technieken hedendaags ver gevorderd, niet elke ooglaserbehandeling is hetzelfde. Het is dan ook niet uit te sluiten dat er bepaalde complicaties kunnen optreden bij het laseren van je ogen, die artsen van te voren niet konden voorspellen. Hierbij kunt u denken aan een bepaalde reactie van de ogen op de behandeling. Ieder oog reageert weer anders en dit maakt het dat er soms complicaties kunnen optreden. Denk hierbij aan; strooilichten, halo’s en haze. Deze complicaties/klachten zijn meestal na enkele maanden weer verdwenen, maar soms blijft er een restgedeelte over. Dit kan heel vervelend zijn, zeker wanneer je sterk afhankelijk bent van je zicht bij je werk of in je priveleven. Het is dus zeer belangrijk dat u, voordat u een dergelijke ingreep ondergaat, zicht goed laat inlichten over de behandeling en de mogelijke risico’s.

Welke ooglaserbehandelingen zijn er?

Er zijn veel verschillende methoden om uw ogen te laten laseren. Dit is afhankelijk van uw oogafwijking. De meest gangbare methoden zijn: Lasik, Lasek, PRK, Femto-Second, CK, Wavefront. Voor meer informatie over de verschillende ooglaserbehandelingen klikt u hier.

Hoe vind ik een gekwalificeerde oogarts?

Voor een succesvolle behandeling is de keuze van een goede oogarts erg belangrijk. Natuurlijk is de keuze van een goede oogarts of instelling erg persoonlijk. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in de stijl van zorg en de manier van werken. Dit moet natuurlijk aansluiten bij uw persoonlijke wensen.

Enkele criteria waarop u een oogarts of een oogkliniek kunt beoordelen zijn:

  • Is hij of zij gediplomeerd oogarts?
  • Is hij of zij BIG geregistreerd?
  • Is hij of zij geregistreerd als refractiechirurg door het NOG en NGRC?
  • Heeft de kliniek een ZKN-keurmerk?
  • Als het een buitenlandse arts betreft: is hij gerechtigd om behandelingen uit te voeren in Nederland?
  • Voldoet de kliniek aan de door Inspectie Volksgezondheid gestelde eisen?
  • Zijn er mensen in uw omgeving met ervaringen op dit gebied?

Voor de meest gerenommeerde ooglaserklinieken kunt u ook onze database raadplegen. Klik hier voor een overzicht van de beste ooglaserklinieken in Nederland.